Vezetőink, edzőink

2020.09.24. 1:23:28

Ismét elment egy kosaras...

Sajnos, ismét szegényebbek lettünk szombaton „elment” egy remek sportember, egykori válogatott kosárlabdázó, testnevelő tanár, edző, játékvezető.

78 ÉVES KORÁBAN ELHUNYT RÁTVAY ZOLTÁN

Zoli 16 évesen tagja volt annak a Bajai Bácska Posztó S.E. kosárlabda csapatnak, mely 1958-ban felkerült a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályába, az NB.I-be. Tax Imre edző csapatában akkor a következők alkották a csapat gerincét: Tinusz Ernő, Vass László, Vétek Frigyes, Kovács József, Allaga Gábor, Szabó László, Heller István, Surányi Miklós, Rácz János, Weindinger Dezső. III. Bélás középiskolai tanulmányait követően 1961-1965 között, Testnevelési Főiskolai tanulmányai alatt a főiskola csapatát erősítette. Hazatérését követően a BSK létrejöttéig (1972) a Bácskában játszott, majd 30 évesen befejezte aktív játékosi pályafutását. Játékos pályafutása alatt a Tax Imre „Kosaraskönyv” adatai szerint az 1958-1988 közötti három évtized megszakítás nélküli legmagasabb osztályban szereplés alatt a 198 cm magas, zömében „bedobói poszton” játszó Rátvay Zoli az NB.I-ben szereplő összes 114 játékos között a 10. helyével, 234 alkalommal játszott a bajai csapatban. Ezeken a mérkőzéseken 18,5-es dobott pont átlagot elérve az 5. legeredményesebb játékos volt 4.333 dobott ponttal. A magyar válogatottban 10 mérkőzésen került pályára, ez a bajai játékosok közül a 10. legjobb eredmény. 1968-ban ezüstérmet, 1966-ban, és 1971-ben bronzérmeket szerzett a Bácska Posztó csapattal. Aktív játékos időszakát befejezve a testnevelő tanári munka mellett kosárlabda edzőként dolgozott, először kisgyermekek képzésével foglalkozott. Több éven keresztül NB.I-es kosárlabda mérkőzések játékvezetőjeként is tevékenykedett A Tóth Kálmán Gimnázium fiú kosárlabda csapatával rendszeresen eljutott az országos döntőkig. 1984, 1985 és 1986 években országos középiskolás bajnokság aranyérmesei lettek. NB.II-be került azzal bajai női csapattal, melynek játékosai között Anita lánya megismerkedhetett a kosárlabda szépségeivel. Anita háromszor volt magyar bajnokcsapat tagja, 150 alkalommal szerepelt a válogatottban, 1987-ben Anitával EB-bronzérmes volt a magyar válogatott. 2007-ben Baján fejezte be hosszú kosaras pályafutását. Az utóbbi években Zoli feleségének (Iván Laci egykori szintén sikeres bajai kosárlabdázó, a csodálatos kezű „dobógép” idősebb nővére volt) elhunytát követően Anita segítette az egyre romló egészségi állapotba kerülő édesapját. Zoli fia, Tamás a bajai sikeres kosaras időszakát követően Sopronban él családjával, testnevelő tanár, kosaras edző, két igen magasra nőtt, jól képzett fiatal kosaras fiú apukája. Zoli testvére Czirákyné Rátvay Kati 250 magyar válogatottsággal, EB sikerekkel a háta mögött Németországban él családjával.

Zolihoz a Bácska csapatában jó hét év együtt töltött idő köt össze sok-sok élménnyel, most mégsem ezekből idézek, hanem a kb. két hónappal ezelőtti utolsó találkozásunkra emlékezem. Egy bajai nagyáruház parkolójában találkoztunk Anita lányával közös bevásárlásuk után. Pár percet beszélgettünk, Zoli a gépkocsiban ült, Anita a vásároltakat rakta be a kocsiba. Szellemi frissessége, memóriája remek volt, a lábaira, a térdeire, a csontjaira panaszkodott, azokkal nem volt „barátságban”. A beszélgetés végén arra kért, hogy szomszédasszonyomnak, Karácsonyi Erikának mondjam el, készíti elő a következő baráti találkozót a volt NB.II-es női csapat számára. Az üzenet eljutott Erikához, aki örömmel vette azt. Sajnos erre a programra a kedvelt, szeretett volt edzőjükkel már nem kerül sor!

Sajnos jó minőségű felvételeim nem igazán vannak Zoli játékos időszakából, nem találtam sem közeli, sem arcképet róla, így az 1970-es spliti edzőtábor alatt készített egyik felvételemből nagyítottam ki Zoliról egy arcképet. Zoli játékos pályafutásából két rá jellemző mozdulatot megörökítő felvétel a III. Béla Gimnázium bitumenes pályáján készült, amikor a „kápolna” összeomlását követően ott, illetve a téli hónapokban Kiskunfélegyházán játszottuk le mérkőzéseinket. A csapatkép 1971. szeptemberben a Vasvári utcai sportcsarnok megnyitásán rendezett kosárlabda négy csapatos torna magyar válogatott elleni mérkőzése (91:83 arányban kikaptunk) előtt készült. Ezt nem az én felvételem, ez gyűjteményem egy igen értékes darabja. Zoli balról a hetedik. A felvételen lévők között Zoli a negyedik, aki már nincs közöttünk! Bízom abban, hogy visszaemlékezésemet ki tudom egészíteni olyan felvételekkel is, melyekkel nem rendelkezem. Elsősorban a középiskolás országos bajnokságok, sikerek felvételeit várom a volt játékosoktól!

Őszinte részvétem a családnak! Szép emlékkel, örömmel gondolok vissza az együtt töltött évekre! Zoli! Nyugodj békében!

Zoli búcsúztatására október 2.-án, pénteken 15 órakor kerül sor a Rókus temetőben.

Horváth Máté